DESPRE ADEVAR

Toate adevarurile sunt adevaruri pentru o epoca, si niciodata adevaruri eterne, in sensul ca orice mare infaptuire ce a durat si s-a dovedit viabila, fie in domeniul religiei, moralei, politicii sau in oricare alte domenii, si care si-a aflat locul in aceasta lume, a constituit un adevar al timpului respectiv, de o claritate pe masura nivelului de pregatire al oamenilor care urmau sa-l primeasca.

Aceeasi observatie este valabila si in cazul marilor oameni ai lumii. Nivelul intelectual si calitatile unui popor au o singura masura – oamenii mari pe care Providenta ii da acelui popor, si pe care el este in stae sa-i pretuiasca. Insa intotdeauna au existat oameni prea mari pentru timpul sau semenii lor.

A impune adevarul ideal (sau o lege tot atat de ideala) unui om care este incapabil sa-l inteleaga, se dovedeste o fi o speculatie zadarnica. Legile simpatiei actioneaza asupra oamenilor in functie  de modul in care acestia ii privesc pe cei aflati in fruntea lor. Este reu de spus asupra caror calitati ale liderului pune accentul cel care este condus. Fata de oamenii de o inalta factura intelectual oamenii ce simt atrasi doar in mica masura. Atunci cand Burke,  cel mai intelept om de stat pe care l-a avut vreodata Anglia, s-a ridicat sa ia cuvantul, Camera Comunelor s-a golit ca la un semnal convenit anterior. Masele de oameni privesc cu prea putina simpatie adevaririle cele mai inalte.

Adevarul cel mai ianlt (ce si omul superior, de altfel) fiind de neinteles pentru omul obisnuit si cu mult deasupra nivelului acestuia, ii va aparea ca fiind ceva rupt de realitatea asa cum o percepe el, si in consecinta il va considera un neadevar. Catolicismul a constituit un adevar vital in timpurile lui de inceput, dar a fost depasit, dupa care a aparut protestantismul, care a inflorit, si apoi a decazut. Doctrinele lui Zoroastru au fost cele mai bune pentru vechii persi, care erau pregatiti pentru a le primi, cele ale lui Confucius erau potrivite pentru chinezi, iar cele a lui Mahomed pentru arabii din vremea sa. Fiecare dintre acestea au reprezentat un adevar entru epoca respectiva. Fiecare a fost o Evanghelie predicata de un reformator, si daca unii oameni sunt mai putin norocosi si se multumesc sa ramana la ea, in timp ce altii descopera un adevar superior, acest lucru nu este datorat greselii lor, ci unor circumstante potrivnice. Ei ar trebui sa fie compatimiti pentru acest lucru, nu persecutati.

Este foarte dificil sa arati oamenilor adevarul, sau sa-i faci sa gandeasca adevarat. Intelectul subtil al omului poate sa-si teasa valurile chiar si deasupra celor mai clare viziuni.

Este destul de greu de obtinut unanimitate din partea unui juriu, iar ca sa ceri acest lucru unui numar mare de oameni in privinta convingerilor politice, este de neconceput. Cu multa greutate se vor gasi doi oameni in Congres care sa fie de aceeasi parere – destul de rar se va gasi un om care sa fie de acord cu sine insusi. Bierica statala, care incearca sa obtina suprematia pretutindeni, are la dispozitie un numar mare de posibilitati de exprimare.

Cum ne putem astepta ca oamenii sa fie de acord in privinta unor lucruri aflate dincolo de posibilitatile de cunoastere ale simturilor? Cum putem masura Infinutul si Invizibilul doar cu ajutorul catorva marturii? Intrebati valurile molcome ale marii ce murmura printre pietrele tarmului! Cate dintre aceste cuvinte, care vin din tarmul nevazut, nu se pierd asemenea pasarilorcare pier in lungile lor calatorii? Zadarnic ne vom atinti privirea spre imensul Infinit! Va trebui sa ne multumim , asa cum fac si copiii, cu pietricelele aruncate pe tarm, fiindca ne este interzis sa exploram adancurile ascunse.

Albert Pike

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: