CRUCE

Ca sa folosim o expresie a lui Guenon, crucea este “unirea contrariilor”.

Ea a fost reprezentata devreme de tot, mai ales in Iran, inca din mileniul al patrulea, si este foarte posibil ca pe atunci, era un simbol solar. Intr-adevar, este posibil ca inca de la origine reproducerea grafica a crucii a tinut sa reprezinte soarele si partru  raze ce pornesc din centru. Caracterul solar este potentat cand crucea este inscrisa intr-un cerc. Semniicatiile crucii, dincolo de cea solara, difera de la popor la popor potrivit cu cultura si religia lui.

Pentru Occident, crucea sugereaza legatura dintre pamant si cer, dar si pe cea dintre cer si pamant. Ea este totdata privirea lui Dumnezeu asupra oamenilor si gandul omului care se ridica la cer, prin intermediul rugaciunii si al meditatiei, al ascezei sau al sacrificiului.

Religia crestina a glarificat simbolismul crucii. Cele patru brate ale cruci lui Hristos sunt cele patru orizinturi care crucifica lumea. Piciorul, implantat in pamant, reprezinta baza, temeliile adevaratei credinte. Bratul vertical este Inaltarea. Cele doua brate orizontale sunt cele ale lui Iisus care imbratiseaza lumea intr-un gest de bunatate si dragoste fraterna.

O legenda sustine ca aceasta cruce a fost realizata din lemnul unei varietati de salcam numit acacia, plantat de Seth pe mormantul lui Adam. Conform acestei traditii, Golgota este asadar numit locul unde se odihneste primul on al stravechimii omenirii si unde moare pentru a renaste omul unei lumi noi.

O alta legenda, medievala de data aceasta, afirma ca ea a fost contruita din lemnul Pomului Cunoasterii [al Binelui si al Raului]. Asadar, arborele fiind cauza caderii lui Adam, este totdata, si cel al Mantuirii. Cele doua mituri, de o mare incarcatura simbolica, lasa sa se inteleaga ca pomul Vietii, Pomul Cunoasterii si Crucea sunt axele lumii.

Crucea evoca, de asemenea, fuziunea sau separarea, imposibila sau explozia, dupa felul in care se considera o miscare centripeta sau centrifuga.

Crucea de le olgota, cu piciorul infipt in pamant, este un receptor de energii, dar si un emitator.

Crucea este si simbolul cifrei patru: cele patru puncte cardinale, cele patru anotimpuri, cele patru elemente, cei patru evanghelisti…

Crucea este si simbolul cifrei patru: cele patru puncte cardinale, cele patru anotimpuri, cele patru elemente, cei patru evanghelisti…

 1. Egipteana
 2. Greaca
 3. Latina
 4. Lorena sau Anjou
 5. Tau
 6. Papala
 7. Gamata sau Svastica
 8. De Malta
 9. Trifoliana
 10. Potentata (cu carje)
 11. Ancorata
 12. A Sfantului Andrei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: