Toleranta

Sa horatarasti de unul singur asupra unei opinii, oricare ar fi ea, este intotdeauna un semn de superficialitate. Cata vreme provin de la persoane sincere, toate conceptiile. exprimate, mai ales daca se opun, merita atentie in egala masura. Ele exprima Adevarul in diferitele sale infatisari, ca efect al abordarii din mai multe puncte de vedere.

In orice opinie exista prin urmare o parte de adevar. Nimeni nu greseste in mod absolut si nimeni nu se poate fali ca stie tot adevarul. Sa fim dar ingaduitori si sa cerem nimanui sa priveasca lucrurile la fel cu noi.
Mintea omului e slaba. Ea nu se poate apropia de Adevar decat treptat, asimiland, una cate una, o serie de etape. A-i forta mersul firesc pentru a o face sa progreseze nu este cea mai buna cale. Rezultatelese obtin intervenind cu discretie, in nici un caz cu exces de zel, ca in deviza lui Rabalais: Noli ire, fac venire. Nu-i impingeti de la spate pe cei ramasi in urma, pentru a-i sili sa mearga impotriva vointei lor; e destul sa mergeti cu un pas inaintea lor spre a le da curaj: va vor urma cu siguranta.
Feriti-va, mai ales, sa actionati prin sentente, teze si dogme; nu exista nimic mai stain spiritului masonic. Decat sa va impuneti stilul de gandire, mai bine faceti-i pe ceilalti sa descopore, la randuri-le, ceea ce voi insiva ati descoperit. Ganditi si faceti si pe ceilalti sa gandeasca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: